Od wielu, wielu lat mówi się, że kobiety żyją dłużej, niż mężczyźni. Według badania z 2019 roku średnia długość życia mężczyzn wynosi 68 lat, podczas gdy u kobiet 72 lata. Oczywiście w grę wchodzi wiele różnych czynników, które determinują długość życia i w zależności od lokalizacji dane te mogą się różnić. Zadbaj o zdrowy sen — sen ma ogromny [...]
Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet [...]
Na drodze do uzyskania szczupłej sylwetki mogą stanąć rozmaite przeszkody. Część z nich jest oczywista, inne nie są takie proste do dostrzeżenia, szczególnie jeśli ktoś się na tym nie zna. Wiele osób korzysta z porad rozmaitych dietetyków, trenerów, znanych w danym momencie zawodników. Wystarczy zadać sobie pytanie, czy jeśli ktoś ma objąć [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym. Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]
Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]
Depresja jest powszechną i poważną chorobą psychiczną, która dotyka wielu ludzi na całym świecie. Czynniki genetyczne, stres, brak aktywności fizycznej oraz nieprawidłowa dieta mogą przyczyniać się do występowania depresji. W ostatnich latach pojawiło się wiele badań sugerujących, że regularna aktywność fizyczna, w tym ćwiczenia na siłowni, mogą [...]
Globalna częstotliwość diagnozowania cukrzycy, szczególnie cukrzycy typu 2 (T2DM), znacząco rośnie, pod wpływem wielu czynników społeczno-ekonomicznych, demograficznych, środowiskowych i genetycznych. Prognozy Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) podkreślają niepokojący trend, zwracając uwagę na potrzebę poszukiwania skutecznych [...]
[...] Kolejnym negatywnym aspektem jest natężona praca naszego układu pokarmowego. Jedząc częściej, sprawiamy, że nasze hormony pracują na pełnych obrotach (wciąż trwają nad tym badania). Jednakże po spożytym posiłku poziom testosteronu spada kosztem wzrostu insuliny, co może być niekorzystne dla hormonu wzrostu. Podsumowanie Z badań jasno wynika, że [...]
[...] w większości, a jedynie niewielka dawka musi być pokryta przez naszą dietę. Pomimo iż działanie glutaminy nie zostało jeszcze do końca poznane, prowadzone są nad nią liczne badania. Tym, co można powiedzieć na pewno to to, że glutamina jest świetnym produktem na pobudzenie procesów metabolizmu i przemiany materii. Co więcej, według ostatnich [...]
Wybór trenera personalnego nie należy do prostych. Zawód ten cieszy się coraz większą popularnością, w związku z tym każdego dnia pojawiają się setki nowych osób podejmujących się szkoleń oraz pracy jako trener. Niestety, kursów i szkoleń jest coraz więcej, są bardziej powszechne i przystępne pod względem zarówno ceny, jak i zdawalności. Z tego [...]
[...] ich obrębie powstają stany zapalne. Kwasy omega-3 pozwalają zmniejszyć te stany, dzięki czemu procesy regeneracji zachodzą dużo szybciej w naszym organizmie. Podsumowanie W badaniach wspomnianych powyżej podawano 4 g tranu na dzień, warto zwrócić na to uwagę. Dawki tego rzędu w opinii wielu osób mogą być bardziej ukierunkowane na utratę tkanki [...]
Ostatnio wśród sportowców i entuzjastów sportu jest duże zainteresowanie żywieniem i suplementami, które wpływają na florę jelitową. Istnieją badania, które pokazują poprawę zdrowia, lepsze działanie układu odpornościowego, jak i większą wydolność i efektywność, gdy probiotyki i prebiotyki obecne są w diecie. Mają one bezpośredni i korzystny wpływ [...]
[...] drążka wyciągu wąskim chwytem neutralnym, większy przyrost mocy w teście wchodzenia po schodach. Zanim pobiegniesz na siłownię mam zasadnicze wątpliwości dotyczące ww. badania. Zupełnie inaczej na trening zareagują osoby młode, a całkiem inaczej te, które są wytrenowane. Potwierdzają to obserwacje Schoenfeld BJ . 21 wytrenowanych siłowo [...]
Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]
Jeśli jest jedna choroba, która wywołuje największy lęk w sercach ludzi, to jest to rak. Rak może zaatakować i zniszczyć prawie każdy organ w ciele człowieka. Wśród kobiet na liście najczęstszych nowotworów złośliwych znajduje się rak piersi, płuc i jelita grubego. Chociaż długość życia z wieloma postaciami raka rośnie, choroba ta jest nadal jedną [...]
[...] Stosowane dawki są 10-100-krotnie wyższe, niż dawka terapeutyczna (TD), a to nadużycie może powodować liczne skutki uboczne. SAA mogą mieć wpływ na metabolizm glukozy, ale badania dotyczące tej kwestii występują w znikomej ilości. Jaką rolę w organizmie pełni kortyzol? Istnieją dowody na to, że testosteron może mieć działanie antagonistyczne [...]
Nadmierne spożycie pokarmów wysokoenergetycznych, przyrost masy ciała (rosnące otłuszczenie, także jeśli chodzi o zasoby tłuszczu w tułowiu, np. tłuszcz wisceralny) są związane z rozwojem wielu chorób (cukrzycą, nowotworami, chorobami sercowo-naczyniowymi), zmniejszoną sprawnością i wzrostem śmiertelności. Wnioski Narzucenie diety jest lepsze [...]
[...] usmaży się je na patelni lub ugotuje i poda z dużą ilością tłuszczu oraz soli, stają się dietetycznym przekleństwem. Na razie istnieje hipoteza oparta o niskiej jakości badania, iż tłuszcze nasycone nie są tak szkodliwe dla układu sercowo-naczyniowego, jak wcześniej twierdzono. Najlepszą rekomendacją, by unikać artykułów pisanych przez [...]
Różeniec górski (rhodiola rosea) jest bardzo ciekawym ziołem stosowanym w chińskiej i skandynawskiej medycynie prawdopodobnie od 3 tysięcy lat. Inne spotykane nazwy to: Rosavin, Rosenroot, Rhodiola Rhizome, Golden Root, Arctic Root, Rhodiola. Z analiz chińscy naukowców wynika, iż różeniec górski ma wpływ na zmniejszenie włóknienia wątroby. U [...]
Aktualizacja 04.01.2023 Sportowcy niektórych dyscyplin, zwłaszcza kobiety, obawiają się suplementacji kreatyną ze względu na to, że może ona powodować wzrost masy ciała poprzez większe gromadzenie się wody w organizmie. Czy słusznie? Czy kreatyna zawsze powoduje znaczny wzrost ilości wody w ciele? Czy można uniknąć tego typu efektu i czerpać [...]